Érzékenyítő hónapunk összefoglalója

Az elmúlt évben a fenntartó jóvoltából egy érzékenyítő továbbképzésen vettünk részt kollégáimmal együtt. Ennek célja, hogy könnyebben elfogadjuk, eltudjuk, hogy viszonyuljunk fogyatékkal élő társainkhoz. Így hitelesebben át tudjuk adni tudásunkat óvodás gyermekeinknek. Ennek lezárása volt egy érzékenyítő hét megtervezése és megvalósítása az óvodai csoportunkban.

A számomra nagyon megindító és szemléletformáló továbbképzés akkora hatással volt rám, hogy ebből hagyományt teremtve ebben az évben több időt szántam erre a témakörre. A piros csoport idén ismétlő nagycsoport, életkorukból adódóan minden érdekli őket, nagyon ügyesek.4 héten keresztül a szülők szíves segítségével gyűjtöttünk képeket, játszottunk különleges játékokat, amelyekkel a másik, fogyatékkal élő ember/gyerek bőrébe képzelhettük magunkat. A tervezett tematikus hónap pozitív felhanggal zárult, hiszen 7 éves gyerekeink megerősítést kaptak és "hazavitték" magukkal, amit az óvodában tanultak. Meglepetés volt, hogy több gyereknek is testközeli élményei vannak ebben a témában jártak ilyen rendezvényen, lakóhelyükön él, velük úszik fogyatékkal élő. Az első héten a mozgás, másodikon a hallás-, harmadikon a látás-, negyediken pedig az értelmi fogyatékos emberekről beszélgettünk. A gyerekek nagyon motiváltak voltak. Egy anyuka jóvoltából a negyedik héten 2 gimnazista lány jött vendégségbe hozzánk. Előzetes megbeszélés alapján a gyerekeknek csak annyit mondtunk, hogy vendégeink érkeznek. A piros csoportba járó gyermekek izgatottan és nagy örömmel várták a mozgásban akadályozott vendégeinket. Szeretettel fogadták őket. Ezt követően a gyerekek számára nem volt kérdés, hogy bevonják vendégeinket a közös játékba. A mozgássérült lányok Ancsa és Jázmin is aktívan részt vettek a csoport tevékenységeiben.(szerepjátékok-szülinapozás, körjáték, verselés, rajzolás). Meglátásom szerint nagycsoportosaink nagyon nyitottak, befogadóak és segítőkészek voltak. Meglepő volt számomra, hogy a gyerekek mennyire természetes módon fogadták- és viselkedtek a vendégeinkkel. Fontosnak tartom, hogy már az óvodáskorú gyermekek is kellő empátiával odafordulással alakítsanak ki kapcsolatokat, ennek megfelelően szocializálódjanak.

Csík Ágnes és Sárközi Éva piros csoportos óvó nénik

Vendégeink véleménye:

Újra óvodás lettem

Immár hagyománynak mondható, hogy az Addetur Baptista Gimnázium néhány diákja ellátogat egy külsős óvodába, ahol egy teljes napot töltenek a gyermekek között. Így történt ez

2019.01.30-án is. Iskolánkat arra kérték, hogy tartsunk „érzékenyítést” a gyermekek számára, ismerjék meg a mozgáskorlátozott embertársaikat is.

Izgatottan vágtunk neki ennek a különlegesnek ígérkező napnak. Megérkezésünk meglepően nagy örömöt váltott ki. A gyermekek teljesen természetes kezelték a helyzetet, pedig ezelőtt, sokan soha nem láttak kerekesszéket. Szinte azonnal feloldódtak, együtt játszottunk, rajzoltunk, énekeltünk. Előtte a felmerülő kérdéseiket különösen éretten tették fel. A nem szokványos szituációba nagyon hamar belerázódtak, olykor szavak nélkül is választ kaptak velünk kapcsolatban egy-egy gondolatukra. A nap fénypontja, mindenki számára az ebéd előtti sport program volt, aminek keretén belül az ovisok, a kerekesszék használatának minden rejtélyébe betekintést nyerhettek.

Megnézhették, s kipróbálhattak milyen is ez az eszköz. Egymással versenyeztek a próbáért.

Boldogsággal töltött el, hogy ezek az apróságok, ennyire nyitottak voltak erre a programra, illetve nekik is, sok örömteli percet szereztünk ezzel.

Egy felejthetetlen napot töltöttünk együtt, megtiszteltetés volt ilyen intelligens és aranyos csipet-csapat barátjává válni. Rengeteg szeretetet és pozitív visszacsatolást kaptunk eme pár órában. Nagyon hasznos dolognak tartom az érzékenyítő programok terjesztését ilyen különleges formában.

Köszönjük Mindenkinek a lehetőséget!

Óvodai beszámoló

Nagyon meglepődtem azt tapasztalva, hogy mennyire érdeklődőek voltak és sokat kérdezték, hogy miért ilyen a kezem. Megkérdezték, hogy Jázminnak mi a betegsége, és hogy ő miért van kerekesszékben, de erre sajnos nem tudtam válaszolni nekik. Kérdezték, hogy milyen így mozgássérültként élni. Jó volt hallgatni, ahogy arról mesélnek, hogy a nagymamájuk és az anyukájuk dolgozott már ilyen emberekkel, mint mi vagyunk. Elképesztő milyen okosak és milyen jól kezelték a helyzetet. Nagyon jó érzés volt az, ők nem súgtak össze a hátunk mögött, hogy nézd milyen kicsi a keze vagy, hogy nézd, hogy jár az a lány. Sok ember példát vehetne róluk. Nagyon kedvesek voltak az óvónők is. Ha lenne, rá lehetőségem szívesen visszamennék.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA